När din familj vill bli familjehem 

Så här går det till att bli jour- familjehem


Det första steget för att bli familjehem är att  fundera igenom familjens möjligheter att ta emot ett barn, ungdom eller vuxen. Att vara familjehem kräver tid och utrymme. Efter det skickar du in en intresseanmälan till oss. Vill du hellre ta ett förutsättningslöst samtal på telefon går det givetvis också bra. När vi har fått din intresseanmälan kommer vi att återkomma för en första intervju och samtal kring möjligheterna att bli familjehem. Känns det bra för både din familj och oss, kommer en utredning att starta. När den är klar och din familj är godkänd av oss, matchas din familj med ett barn när behov av just ditt familjehem uppstår. Då är det socialtjänsten som tar ett beslut om att just den individen ska placeras hos dig och din familj. 

En familjehemsutredning tar tid av en anledning


Det är inte lätt att bli familjehem hos oss, men genom att välja noggrannt och matcha väl har vi många goda exempel på hur både familjen och det placerade barnet eller ungdomen har fått en utvecklande och bra tid tillsammans. För oss är det placerade barnets, ungdomens eller den unga vuxnas behov alltid i fokus. Att vara ärlig med vad din familj kan erbjuda gör att vi kan göra en bättre bedömning och även matcha rätt individ med rätt familj. Var därför beredd på att utredningen innehåller många och svåra frågor.  Vi kommer att diskutera din familjs relationer, ekonomiska möjligheter, hur vardagen ser ut, olika händelser som har påverkat er som familj, värderingar, barnuppfostran och de grundfundament som familjen vilar på. Under arbetet med familjehemsutredning så kommer Vera familjehem även att behöva registerutdrag i oöppnade kuvert från polisens misstanke- och belastningsregister, socialregister från boendekommun de senaste fem åren samt registerutdrag från kronofogden.

Vill du veta mer om hur det är att vara ett familjehem hos Vera  kan du läsa här. Är du intresserad av att börja resan mot att bli familjehem är du varmt välkommen att kontakta oss.